Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Održana VIII Konferencija glavnih tužilaca u BiH

15.05.2012.

VIII Konferencija glavnih tužilaca u Bosni i Hercegovini u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) održana je 14. i 15. maja/svibnja 2012. godine u Tesliću. 

Konferenciji su prisustvovali članovi VSTV BiH, glavni tužioci tužilaštava u Bosni i Hercegovine, predstavnici strukovnih udruženja, te gosti iz međunarodnih organizacija.

U uvodnim izlaganjima prezentiran je Godišnji izvještaj VSTV BiH i rezultati rada tužilaštava u Bosni i Hercegovini tokom 2011. godine. Također, razgovarano je o Strukturiranom dijalogu o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, uticaju neujednačene sudske prakse na rad tužilaštava, kao i implementaciji Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina od strane tužilaštava. Uvodničari su bili Milorad Novković, predsjednik VSTV BiH, Enisa Adrović, potpredsjednica VSTV BiH, Muhamed Tulumović, direktor Sekretarijata VSTV BiH, Tihomir Jurko, zamjenik glavnog tužioca Federalnog tužilaštva BiH, Vitomir Soldat, tužilac Republičkog tužilaštva Republike Srpske, Jadranka Lokmić-Misirača, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH i Mahmut Švraka, glavni tužilac Republičkog tužilaštva Republike Srpske.

Po završetku Konferencije, usvojeni su sljedeći Zaključci:
1. U cilju povećanja efikasnosti rada tužilaštava ubrzati donošenje Pravilnika o orjentacionim mjerilima za rad tužilaca uzimajući u obzir i strukturu i složenost predmeta.

2. Potrebno je unaprijediti postojeći sistem ocjenjivanja rada tužilaca u cilju objektiviziranja postojećih i eventualnog definisanja novih kriterija za ocjenu rada tužilaca.

3. Inicirati od strane VSTV-a BiH i nadležnih ministarstava u BiH donošenje jedinstvenog Pravilnika o unutrašnjem tužilačkom poslovanju, a do donošenja tog Pravilnika održavati tromjesečne zajedničke sjednice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Federalnog tužilaštva Federacije BiH, Republičkog tužilaštva Republike Srpske i Tužilaštva Brčko Distrikta BiH, radi zauzimanja zajedničkih stavova u predmetima ratnih zločina.

4. Potrebno je u potpunosti provesti sve zaključke Nadzornog tijela za provođenje državne Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, te uložiti dodatne napore radi stvaranja pravnog temelja za uspostavljanje Regionalne tužilačke saradnje u predmetima ratnih zločina.

5. U saradnji sa izvršnom vlašću neophodno je unaprijediti kadrovske i materijalno-tehničke uslove u tužilaštvima u BiH usmjerene na provođenje državne Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, te se energično nastaviti zalagati za osiguranje stručnog, kadrovskog, tehničkog i materijalnog statusa tužilaca u BiH u cjelini.

Za više informacija molimo da se obratite Kabinetu Predsjedništva VSTV BiH na mobilni telefon 061 131 785.

-KRAJ-


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh