Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Zajedno sa sudovima, VSTV BiH je uspješno završio implementaciju Projekta unaprjeđenja učinkovitosti pravosuđa

21.06.2016.

Glavne aktivnosti i rezultati dostupni u brošuri

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je zajedno sa sudovima uspješno okončalo implementaciju Projekta unaprjeđenja učinkovitosti  pravosuđa (Projekt). Putem Projekta postignut je značajan napredak u radu sudova. Smanjen je broj najstarijih predmeta. Izrađeni su prijedlozi zakonodavnih izmjena. Prvi put je kroz implementaciju SOKOP-Sustava za elektroničku obradu podataka omogućeno učinkovitije rješavanje tzv. komunalnih predmeta do faze ovrhe. Rekonstruirani su i opremljeni sudovi te je poboljšana percepcija javnosti o pravosuđu.

Glavne aktivnosti i postignuti rezultati dostupni su u brošuri koja se može preuzeti na web portalu www.pravosudje.ba i web stranici VSTV-a BiH www.vstv.pravosudje.ba.

Projekt su financirale Vlada Norveške i Vlada Švedske u razdoblju 2011. – 2016. godine, a koji je provodilo VSTV BiH u suradnji sa sudovima u BiH. Službeni kraj Projekta je 30. lipanj 2016. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 16,2 miliona KM. Od toga je grant Vlade Norveške iznosio 9,1 miliona KM, a grant Vlade Švedske 7,1 miliona KM. Za sudove je direktno izdvojeno preko 70% od ukupne vrijednosti projekta.

Projekt je imao za cilj opće poboljšanje učinkovitosti svih sudova s zasebnim osvrtom na učinkovitost u procesuiranju parničnih predmeta u prvostupanjskim sudovima BiH. Uz uvođenje općih poboljšanja koja su od značaja za sve sudove, Projekt je identificirao određeni broj sudova u kojima je implementirano niz aktivnosti za unaprjeđenje učinkovitosti rada. Sudovi, partneri u ovom Projektu bili su osnovni sudovi u Zvorniku, Modriči i Prijedoru, općinski sudovi u Tuzli,  Mostaru i Sarajevu.    

Za više informacija molimo obratite se Kabinetu Predsjedništva na telefone 033 707 594 ili mobilni telefon 061 131 785.


- KRAJ-


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Hrvatskom.
Dostupna je i na: Bosanskom, Srpskom, Engleskom, Српском (ћирилица).

Povratak na vrh