Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Veliki doprinos Norveške uspjesima u reformi pravosuđa

mailprint fav manja slovaveća slova

28.04.2017.

Ambasadorica Norveške posjetila VSTV BiH

Ambasadorica Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini NJ.E. Guri Rusten imala je 27.4.2017. godine nastupnu posjetu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH). Ambasadoricu je ugostio predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija sa saradnicima.

Tokom posjete ambasadorica Rusten i predsjednik Tegeltija su razgovarali o važnim temama vezanim za rad pravosuđa, sa akcentom na pitanje daljeg očuvanja nezavisnosti pravosuđa, transparentnosti VSTV-a BiH i rezultatima koji su ostvareni u procesuiranju predmeta korupcije.

Predsjednik Tegeltija je uputio riječi zahvalnosti Vladi i narodu Norveške na cjelokupnoj pomoći i podršci istakavši da je Norveška, pojedinačno gledajući, najvažniji partner bosanskohercegovačkog pravosuđa i da je svoje prijateljstvo posebno iskazala u najtežim periodima za pravosuđe, na početku reforme, pri reorganizaciji mreže sudova, izgradnji IKT infrastrukture i rekonstrukciji zgrada pravosudnih institucija. Takođe je rekao da postoji još izazova i da pravosuđe snažno računa na podršku Norveške u suočavanju sa njima kako bi se zadovoljio optimum demokratizacije društva na putu ka Evropskoj uniji.

Ambasadorica Rusten je iskazala zahvalnost na prijemu, naglasivši dobre i dugoročne odnose sa bh. pravosuđem, te istakla da su vidljivi rezultati realizacije projekata kada je riječ o smanjenju broja neriješenih predmeta, dužini trajanja postupaka pred sudovima i drugim aktivnostima. Takođe se osvrnula na angažman stručnjaka iz Norveške i saradnju sa Sudskom administracijom Norveške na izradi izvještaja o procesu imenovanja, ocjenjivanja i napredovanja u karijeri nosilaca pravosudnih funkcija, čija je realizacija u toku.

Govoreći o rezultatima, predsjednik Tegeltija je istakao da, bez obzira na nedostatke, pravosuđe generalno predstavlja najbolji dio društva, te da je direktan doprinos tome dala i Norveška. Posebno je naglasio rezultate u oblasti procesuiranja predmeta korupcije. Govoreći o percepciji javnosti u odnosu na stvarno postignute rezultate predsjednik je rekao: „Sretni smo kada na temelju argumenta razgovaramo o našim rezultatima i kada vidimo da zemlje iz okruženja koriste naša iskustva, da su one sada tamo gdje smo mi bili prije deset i više godina.“

Na kraju sastanka ambasadorica Rusten je istakla da se raduje daljoj saradnji posebno kroz proces evaluacije dosadašnjih rezultata saradnje i definisanja oblika saradnje u budućnosti.

- kraj -


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

274_Saopcenje3.JPG

274_Saopcenje4.JPG

274_Saopcenje5.JPG

Ostale fotografije