Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

VSTV BiH podržava donošenje Odluke Vlade KS o subvencioniranju troškova komunalnih usluga

14.12.2018.

Transparentnije trošenje budžetskih sredstava i smanjenje broja neriješenih komunalnih predmeta  

(Sarajevo, 14. decembar 2018. godine) – Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podržava Vladu Kantona Sarajevu (KS) u pogledu usvajanja Odluke o utvrđivanju novčanog dodatka na ime plaćanja troškova komunalnih usluga (Odluka) odnosno za subvencioniranje troškova komunalnih usluga za socijano ugrožene kategorije društva.

Imajući u vidu do sada neadekvatnu socijalnu politiku i činjenicu da značajan broj sudskih predmeta čine predmeti u kojima su dužnici/izvršenici lica koja se nalaze u stanju socijalne potrebe, donošenjem navedene Odluke omogućeno je direktno plaćanje usluga komunalnim preduzećima što ranije nije bi slučaj. Novčani dodatak u iznosu od 50KM mjesečno isplaćivao se korisničkim domaćinstvima. Međutim, u većini slučajeva taj dodatak nije korišten za plaćanje komunalnih usluga. 

Donošenjem jučerašnje Odluke postiže se transparentnost trošenja budžetskih sredstava i  ostvarenje svrhe subvencioniranja komunalnih usluga, što u konačnici može uticati na smanjenje broja novih sudskih predmeta, komunalnih predmeta čije rješavanje, zbog nemogućnosti naplate i izvršenja, nije moguće kao i smanjenje dugovanja prema komunalnim preduzećima.

Prema podacima kojima raspolaže VSTV BiH ukupan broj komunalnih predmeta pred sudovima u Bosni i Hercegovini iznosi cca 1.800.000,00. Na osnovu analize izrađene putem SOKOP-a- Sistema za elektronsko podnošenje i obradu predmeta male vrijednosti tzv. komunalnih predmeta u Općinskom sudu u Sarajevu ukupno ima 903.164 neriješena komunalna predmeta, a vrijednost potraživanja putem ovih predmeta je oko 148.823.714,54 KM.

Usvajanje ove Odluke je rezultat implementacije aktivnosti i mjera iz Akcionog plana mjera i aktivnosti na unapređenju naplate komunalnih usluga u Kantonu Sarajevo (Akcioni plan) koje je VSTV BiH provodio tokom 2017. i 2018. godine putem Upravnog odbora za smanjenje broja komunalnih predmeta u KS zajedno sa ppredstavnicima tri najveća komunalna preduzeća iz Sarajeva, KJKP „Vodovod i kanalizacija“, KJKP „Toplane Sarajevo“ i KJKP „Rad“, Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS i Općinskog suda u Sarajevu. Cilj aktivnosti i mjera je bio usmjeren na unapređenje naplate komunalnih usluga i smanjenje broja komunalnih predmeta pred Općinskim sudom u Sarajevu. Održan je niz zajedničkih sastanaka i sve relevantne institucije su predložile realizaciju mjera kojima bi se poboljšalo stanje naplate komunalnih usluga u KS u okviru redovnih isplata i sudskih postupaka. Posebno se ističu mjere koje se odnose na implementaciju Sistema za elektronsko podnošenje i obradu predmeta male vrijednosti tzv. komunalnih predmeta – SOKOP Mal u okviru Projekta unapređenja efikasnosti kojeg je implementirao VSTV BiH sredstvima Vlade Norveške. 

- Kraj -
Izvor vijesti: Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh