Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

mail print fav manja slovaveća slova

Završena izgradnja nove zgrade Kantonalnog suda u Bihaću

28.02.2019.

(Bihać, 28. februar 2019. godine) – Svečanom ceremonijom, u Bihaću je jučer obilježen završetak izgradnje nove zgrade Kantonalnog suda u Bihaću. Sredstva za izgradnju su osigurana iz Programa pretpristupne pomoći Evropske unije – IPA 2012 u iznosu od preko 1,6 miliona eura. 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je putem Projekta unapređenje efikasnosti pravosuđa kojeg su finansirale Vlada Švedske i Vlada Norveške, za potrebe izgradnje nove zgrade Kantonalnog suda u Bihaću, izradilo projektnu dokumentaciju za koju je iz granta Švedske izdvojeno 31.086 EUR te izvršilo nabavku kancelarijskog namještaja iz granta Norveške u iznosu od 48.000 EUR. Projekat izgradnje je trajao 18 mjeseci. 

Nova zgrada suda izgrađena je u skladu s najvišim evropskim standardima, a raspolaže sa oko  2.300 m² funkcionalno organiziranog korisnog prostora. U podrumu se nalazi arhiva, sudska policija sa pritvorskim jedinicama i službeni parking prostor. Na prizemlju se nalazi funkcionalna i strankama pristupačna pisarnica te velika sudnica sa prostorom za zaštitu svjedoka. Omogućen je i pristup osobama s invaliditetom. Na prvom spratu se nalaze dvije sudnice i kancelarije rukovodstva suda i sudija. Na drugom spratu su kancelarije sudija. 

Zahvaljujući ovom projektu izgradnje stvoreni su kvalitetniji i efikasniji uslovi za rad nosioca pravosudnih funkcija s ciljem ostvarivanja efikasnijeg rada, postizanja boljih rezultata, pružanja višeg nivoa usluga, a olakšan je i pristup građanima, korisnicima sudova. 

Ceremoniji su prisustvovale brojne zvanice, predstavnici pravosudnih institucija, nadležnih institucija zakonodavne i izvršne vlasti, međunarodnih institucija i organizacija te brojni gosti.

Za više informacija molimo da se obratite Kabinetu Predsjedništva VSTV-a BiH na telefon 033 707 594.
                                                                       
                                                                  -KRAJ-


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

sud_Bihać_1.JPG

sud_Bihać_2.JPG