Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH nastavlja unaprjeđenje rada na predmetima ratnih zločina uz podršku Evropske unije

21.10.2019.

Podržavajući jačanje vladavine prava, kvalitete i integriteta pravosuđa u Bosni i Hercegovini, počev od 2014. godine, kroz državne pakete pomoći IPA 2012/2013, Evropska unija alocirala je pravosudnim institucijama sredstva u iznosu od 14,8 miliona EUR, sistematski fokusirajući implementaciju mjera unaprjeđenja efikasnosti procesuiranja predmeta ratnih zločina. Dana 6. oktobra 2019. godine okončana je druga faza podrške Evropske unije IPA 2013 implementirane kroz projekat „Unaprjeđenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“. Usaglašavajući cilj podrške sa realizacijom mjera propisanih Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina te finansirajući rad 21 nosioca pravosudne funkcije i 114 pozicija stručnog osoblja, u iznosu od 7,4 miliona EUR, drugom fazom podrške, značajno su unaprijeđeni ljudski i materijalni kapaciteti u ukupno 23 pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini. 
Pored navedenog, korisnici podrške EU bili su Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i Ministarstvo pravde BiH. Implementacija projekta rezultirala je značajnim unaprjeđenjem efikasnosti procesuiranja predmeta ratnih zločina u tužilaštvima u BiH, ostvarujući time temeljni projektni cilj u zadovoljavajućoj vrijednosti.

Sukladno zakonskim nadležnostima, projektna komponenta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća  BiH pružala je stručnu i administrativnu podršku Nadzornom tijelu za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina (Nadzorno tijelo), kao i tehničku podršku pravosudnim institucijama u koordinaciji svih projektnih aktivnosti i praćenju rada na predmetima ratnih zločina. Kontinuiranim nadzorom VSTV-a BiH nad efikasnošću procesuiranja predmeta ratnih zločina i implementiranim sistemskim mjerama unapređenja, broj neriješenih predmeta ratnih zločina u tužilaštvima u Bosni i Hercegovini značajno je smanjen u prethodnom periodu. Također, aktivnostima VSTV-a BiH na organizaciji i održavanju redovnih profesionalnih skupova u formi okruglog stola, unaprijeđene su vještine i stručna znanja preko 300 sudija, tužilaca i advokata.

Uz podršku projektnog tima VSTV-a BiH, Nadzorno tijelo je implementiralo, odnosno započelo s implementacijom niza mjera usmjerenih ka unaprjeđenju realizacije ciljeva Državne strategije. Uspostavljena je centralizovana baza e-podataka i dokaza u predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu BiH, poduzete su mjere harmonizacije sudske prakse u predmetima ratnih zločina u okviru Panela za ujednačavanje sudske prakse u krivičnoj oblasti, te je započeto sa unaprjeđenjem funkcionisanja regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina. Također, adekvatnom raspodjelom, unaprijeđena je prohodnost mehanizma prenošenja predmeta ratnih zločina između nivoa pravosuđa u BiH kao jednog od strateških ciljeva.

Potvrđujući svoju poziciju ključnog partnera pravosuđa Bosne i Hercegovine, Evropska unija je 4. oktobra 2019. godine odobrila dodatnih 1,4 miliona EUR pomoći za rješavanje predmeta ratnih zločina. Dodatna sredstva, planirana za implementaciju u periodu 2019/2020. godina usmjerena su ka daljem unaprjeđenju procesuiranja predmeta ratnih zločina, kako kroz jačanje ljudskih resursa, tako i kroz podršku u radu Nadzornog tijela u daljem monitoringu i koordinaciji aktivnosti na implementaciji Strategije za ratne zločine. 


Za sve dodatne informacije možete se obratiti Kabinetu Predsjedništva VSTV-a BiH na broj telefona: 033 707 570. 


-KRAJ-
 
Ovaj projekat finansira Evropska unija  


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh