Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

On-line sastanci VSTV-a sa predstavnicima Generalne direkcije za pravdu i prava korisnika i Zajedničke službe vanjskih poslova EK

30.03.2021.

(Sarajevo, 30. mart 2021. godine) – Članovi Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halil Lagumdžija, predsjednik, Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović potpredsjednice i Selim Karamehić, član Predsjedništva VSTV-a BiH, održali su danas on-line sastanke sa visokim zvaničnicima Evropske komisije g. Markom Makovecom, zamjenikom glavnog direktora Odjela za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo Zajedničke službe vanjskih poslova Evropske unije (EEAS) i g. Jeroenom Hooijerom, šefom Odjela za međuinstitucionalnu i međunarodnu saradnju pri Generalnoj direkciji za pravdu i prava korisnika Evropske komisije (DG JUST). 

Predsjednik Lagumdžija se zahvalio na podršci koju Evropska unija kontinuirano pruža pravosuđu Bosne i Hercegovine i dao osvrt na kratkoročne i dugoročne mjere koje je potrebno poduzeti u narednom periodu kako bi pravosudni sistem mogao odgovoriti na sva pitanja koja su trenutno u fokusu rada. Istakao je važnost podrške međunarodne zajednice  aktivnostima koje VSTV BiH provodi, a koje su neophodne kako bi Bosna i Hercegovina ojačala vladavinu prava koja je ključna u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Osvrnuvši se na proces revizije Zakona o VSTV-u BiH, kao i na Reformski program VSTV-a BiH, potpredsjednice Gorušanović-Butigan i Simeunović te član Predsjedništva Karamehić dali su svoj doprinos sastancima, ističući opredijeljenost VSTV-a BiH za pronalaženjem najboljih rješenja koja će osigurati efikasniji pravosudni sistem.

Zamjenik glavnog direktora g. Markovec istakao je važnost VSTV-a BiH za cjelokupni pravosudni sistem, posebno u kontekstu jačanja povjerenja javnosti i osiguranja boljeg poslovnog okruženja, od kojeg zavisi i prosperitet zemlje. Osvrnuo se i na pitanje integriteta nosilaca pravosudnih i pozdravio uspostavu Odjela za integritet pri VSTV-u BiH, kao jednog od ključnih preduslova za unaprjeđenije pravosudnog sistema. Također je pozdravio opredijeljenost VSTV-a BiH ka proaktivnijem pristupu u rješavanju i drugih pitanja, kao što su procesiranje predmeta organizovanog kriminala i korupcije, implementacija državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i sl. 

Šef Odjela za međuinstitucionalnu i međunarodnu saradnju g. Hooijer također je istakao važnost uspostave sistema prijavljivanja imovinskog stanja nosilaca pravosudnih funkcija, u skladu sa Mišljenjem Venecijanske komisije, te Odjela za integritet pri VSTV-u koji bi trebao biti nezavisan u svom radu. Naglasio je i da će međunarodna zajednica nastaviti podržavati VSTV BiH u nastojanjima da osigura vladavinu prava, posebno u segmentu koji se odnosi na integritet nosilaca pravosudnih funkcija, kao jednom ključnih pitanja za uspostavu vladavine prava.  

Sastancima su prisustvovali i direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić i njegov zamjenik Hajro Pošković te je tom prilikom direktor Suljagić pružio detaljne informacije vezane za osnivanje Odjela za integritet pri Sekretarijatu VSTV-a BiH.               

                                                                                                                                                                               -kraj -


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

N20210330_110608.jpg

N20210330_110848.jpg

N20210330_110908.jpg

Ostale fotografije